Verksamhetsplan 2021-2022
Att fastställas av Immigranternas Riksförbund årsmöte den 29 maj 2021.
Inom immigranternas Riksförbund vänder vi oss i hög grad till ny anlända invandrare och invandrare utan egna nationella eller språkliga riksorganisationer men vi ser gärna, att andra befintliga riksorganisationer också finner anknytning till oss. Vi kan då bidra med erfarenheter som de behöver. Alla medlemmar i våra organisationer kan ännu inte anses integrerade i det svenska samhället men deltar genom medlemskapet i integrationsarbetet. Immigranternas Riksförbund anser sig genom sin multinationella sammansättning ha speciella förutsättningar att verka för regeringens och riksdagens mål till invandrarnas integration i Sverige.
Vår tvärnationella riksorganisation har en otvetydig fördel framför de nationella i och med att det gemensamma samrådsspråket är och måste vara svenska. Den nationella kulturen är däremot en identitetsfråga för den enskilde invandraren, något som han/hon bär med sig från hemlandet och som han/hon kan utöva inom föreningen. Det är viktigt, att den egna identiteten inte behöver upphöra när man också accepterar den nya identiteten som medborgare i Sverige och även som svenskspråkig. Immigranternas riksförbund ska också stödja de olika etniska grupper som bildas och vara en brygga mellan dem och det svenska samhället. Vi ska eftersträva att skapa solidaritet mellan olika grupper genom ökad förståelse för andras situation.
IRF ska bevaka myndigheters, kommuners och andra institutioners arbete att bidra till allas lika rättigheter, skyldigheter och möjligheter oavsett etnisk, kulturell och religiös bakgrund.
IRF har i år också som mål att besöka olika flyktingmottagningar/läger under sen sommaren 2021. Vid besök kommer vi att ta upp olika frågor som handlar om flyktingars mottagningar, om deras nuvarande situationer, vilka problem de bemöter i ”det nya landet” osv. Efter att ha fått tillräckligt med informationen genom olika statistik eller enkäter, vill vi skicka det vidare till olika myndigheter och organisationer för eventuella diskussioner och lösningar.
Förebyggande och motverkande av etnisk diskriminering, främlingsfientlighet och rasism måste vara ett pågående arbete inom riksförbundet, samtidigt som vi behöver nya instrument, dels för att upptäcka diskriminering, dels för att motverka den. IRF vill också se en förbättring av jämställdhetsområdet inom olika etniska grupper. Vi vill ta upp denna fråga med våra medlemsorganisationer för att få sina synpunkter.
I detta arbete ska riksförbundet verka för att samla in goda exempel på aktiviteter och åtgärder som motverkar diskriminering och främjar jämställdhet och som kan föras vidare och implementeras. Inträdet i arbetsmarknaden är ett av de viktigaste stegen för att hindra diskrimineringen. De lokala föreningarna ska därför uppmuntras att vara aktiva och ta reda på vilka kunskaper/talanger det finns inom föreningars medlemmar och hur det kan implementeras i olika sammanhang och arbetsmarknadsåtgärder för att bekämpa arbetslösheten bland våra medlemmar.
Internationella dagen mot rasism och internationella invandrar forum kommer att planeras som vanligt. Även samarbetspartner beträffande de två tillfällen kommer att sökas över hela Sverige.
De flesta av våra föreningar har vi i Stockholm och söder ut, därför har vi i år också som mål att satsa extra hårt, för att skaffa medlemmar i norra Sverige. Nya instrument samt tillvägagångssätt för att öka antalet medlemmar i norra Sverige ska undersökas. I detta avseende är det viktigt att invandrarna boende i norra Sverige görs medvetna om att det vi gör främjar deras intressen och att de därför också bör stödja förbundet genom medlemskap. Riksförbundet ska lämna stöd till verksamhet som utförs tillsammans med medlemmasföreningarna. För detta ändamål har vi nu en deltidsanställd att undersöka detta område och rekrytera nya medlemmar från norra Sverige.
Under 2020 och 2021 har vi inte besökt föreningarna på grund av Covid19 men har hållit kontakt med de per telefon och via e-mail. Vi kommer att fortsätta på samma sätt. Vi kommer att planera så att alla medlemmarna beredas möjlighet att träffas en gång om året i något socialt sammanhang.
IRF försöker att ha nära samarbete med NBV. Vi fortsätter att hjälpa föreningarna att ordna föreningstekniska kurser för att underlätta för våra medlemmar att ordna kurser för vuxna.
Föreningarna ska uppmuntras till att aktivt bedriva barn- och ungdomsaktiviteter. Förbundet ska också erbjuda aktiviteter som ska vara till intresse för barn- och ungdomar på riksnivå. Tack vare MUCF(myndighet för ungdom och civilsamhällsfrågor) krav på särredovisning av antalet barn och ungdomar i föreningarna har vi idag bättre kunskap om vilka föreningar som har barn och ungdomar som medlemmar och om en förening är tillräckligt bärkraftig för att satsa extra på dem. Denna kunskap ska användas under året för att skapa gemensamma projekt.
IRF kommer att tillsammans med olika samarbetsorganisationer att hålla olika seminarium/föreläsningar om dem olika ”extremistiska krafter” som råder i Europa idag, och genom våra sedvanliga rådgivningar kommer vi att se till att våra ungdomar inte hamnar hos olika extremistiska rörelser eller inte blir någon måltavla för olika extremistiska krafter.
Aktiviteter särskild avsedda för kvinnor bland föreningar ska uppmuntras. Kvinnorepresentation i styrelser och beslutsfattande organ måste vara bättre. För att kvinnors deltagande i beslutsprocessens ka öka ska förbundet anordna kurser i föreningskunskap som enbart vänder sig till kvinnor. I detta avseende kanske vi kan samarbeta med en organisation som heter ALBRIGHT. De har en mycket omfattande erfarenhet av sådana frågor
Fokus bör vara att utöka antalet IRF:s medlemmar för olika samhällstjänster. Många är redan aktiva som nämndemän, godemän, vigselförrättare, politiker eller fackligt aktiva. Förbundet bör hitta former för att kontinuerligt visa olika länders kultur, främst från de länder där föreningars medlemmar kommer ifrån, men också från andra invandrargrupper som kanske ännu inte är representerade i organisation och som saknar egna föreningar eller förbund. Presentation av svensk kultur ska också vara en del av riksförbundets arbete. IRF har under året varit aktivt i kampen mot rasism. IRF ska fortsätta att driva kampen mot rasism men under kommande åren ska särskilt utsatta grupper uppmärksammas. IRF ska självklart söka samarbete med andra antirasistiska sammanslutningar. IRF ska prioritera att stärka samarbetet med nätverk av föreningar som arbetar demokratiskt för samma frågor som förbundet arbetar för. IRF ska fortsätta att bevaka regeringens och kommunernas arbete vad gäller integration, svenskundervisning, modersmålsundervisning och andra invandrar- och flyktingfrågor.
IRF ska stimulera föreningarnas deltagande i gemensamma offentliga aktiviteter initierade av andra föreningar, kommuner o.s.v. som i led i integrationsarbetet. Det kan vara festivaler konferenser, kulturella arrangemang o.s.v. IRF avsätter en del av budgeten till att betala olika aktivitetsbidrag för att utöka aktiviteters deltagande hos våra medlemmar.
Stockholm den 29 maj 2021.
Allhagsvägen 102,
145 59 Norsborg
Plusgiro: 59 68 29-2
Bankgiro: 5685-1827
Mobil / Whatsapp: 0739220363
Epost: info@immigranternas.se
Org.nr: 864501-3908
Måndag: 09:00 – 14:00
Fredag: 09:00 – 14:00
Lördag: 14:00 – 18:00
Tisdag, onsdag, torsdag & söndagar: Stängt
© Immigranternas Riksförbundet 2012 – 2022. Alla rättigheter reserverade. Webmaster Shahzad Ansari